Ultraloopster in beeld: Selena Temmerman

Selena Temmerman

Selena Temmerman (46 jaar) is lid van partner-loopclub Running Team Sinaai, Joggingclub Stekene en RKHAV (atletiekclub te Hulst). De sympathieke dame uit Stekene kent het ultrawereldje ondertussen als geen ander. Ze doet mee aan onze Start to Ultra. We zijn erg erg blij dat ze haar verhaal wilt doen!

Van Start to Run to Start to Ultra.
18 jaar geleden was het, mijn eerste stapjes in de loopwereld. Wat was ik toen fier om mijn diploma van de eerste 5 km in ontvangst te nemen. Het begin van een mooi avontuur.

Nog geen 2 jaar later 04/04/04, liep ik mijn eerste marathon in Rotterdam. Sindsdien liep ik zo’n 2 marathons per jaar met tussendoor ook nog stratenlopen, veldlopen, canicrossen. Het één wat succesvoller dan het andere.

Het marathonlopen ging me niet zo goed af. Ook al probeerde ik zoveel mogelijk het trainingsschema, voedingsadvies te volgen, … Ik kwam steeds mezelf tegen. Was het de druk die ik mezelf oplegde?
2011 was voor mij het jaar van mijn eerste ultra. Niet dat ik dat zo had voorzien of zelfs nog maar in mijn gedachten had. Het lot heeft me hierin een handje geholpen.

Tijdens één van de gezamenlijke trainingen voor de marathon van Zeeuws-Vlaanderen kwam ik iemand tegen die weinig overtuigingskracht nodig had om me mee te krijgen op een trail. April 2011 liep ik mijn eerste trail, La Bouillonante, ongeveer 20 km. Het meeste van die dag dat me toen is bijgebleven was niet mijn eigen wedstrijd maar dat waren de stoere mannen, vrouwen, van de 50 km die volledig uitgedost klaar stonden voor hun ultratrail. Ik hoor het me dan nog zeggen ‘Dit wil ik ook doen’.
Hetzelfde jaar liep ik in de zomer al mijn eerste ultratrail van 50 km in La Roche, 50 km was al snel niet genoeg meer. Iets meer zou ook wel leuk zijn en waarom een keer niet de bergen in?

2013 liep ik de CCC (Chamonix, Courmayeur, Chamonix). Een trail van 100 km en ongeveer 6000hm. Gelukkig wist ik niet op voorhand waar ik aan begon. Door de juiste mensen op de juiste plaats ben ik ook in dit avontuur terecht gekomen.

Van 2013 tot 2019 liep ik iedere jaar een trail van min. 100km. In 2017 hebben we dan nog eventjes een sprongetje gemaakt naar een 100 mijl in Spa.

2019 werd ik eindelijk uitgeloot voor de U(ltra)T(rail)M(ont)B(lanc). Het grotere broertje van de CCC.
2019 is ook het jaar dat ik mezelf ben tegengekomen. Ik moest en zou mijn droom waar maken. Al mijn focus lag op het trainen. Alles wat ik deed was zo goed als in functie van de UTMB. Gewoon een trap op gaan zat er niet meer in. Ah, nee dat moest een spurtje zijn. Maar 2019 was ook niet slecht. Integendeel. Héél wat getraind met vrienden, trainingsweekenden in de Ardennen, de Mont-Ventoux opgelopen, een podiumplaats in de La Chouffe Trail (68km).

Na de La Chouffe trail ging het bergaf. Koorts, hartkloppingen, uren slapen, … Ook dan bleef ik verder doen. Het was spartelen als een vis op het droge. Mijn geest wou wel maar mijn lichaam zei ‘nee’. Uiteindelijk kon ik niet anders dan mij erbij neer te leggen. De UTMB ben ik gestart, maar gestopt na de eerste bevoorrading. Dit deed veel pijn omdat ik nog nooit eerder had opgegeven en ook om dat ik mijn droom niet kon verwezenlijken. Gelukkig was ik goed omringd en werd ik goed opgevangen. We zijn gelijk mijn verdriet gaan verdrinken in het eerste beste café. Toen wist ik nog niet echt wat de oorzaak was van al deze ellende. Enkele weken later bleek dat ik o.a. een tekort had aan zink en koper. 6 maanden tot een jaar zou het herstel duren.

Het kon niet anders of ik had voor mezelf in 2020 al een weg van hertstel uitgestippeld met als doel trail de boitheux 66 km, een jaar na de UTMB. Helaas besliste corona er anders over.

Lang moest ik niet twijfelen om me in te schrijven voor Start To Ultra. Een nieuw doel om naar uit te kijken en hopelijk terug een start van mooie avonturen.

Selena haar ultra’s worden mooi weergegeven via deze link.

We zijn fier om Selena op onze Start to Ultra te mogen ontvangen! Ze heeft, zoals je wel kon lezen, een schat van ervaring in het ultralopen. Daar kunnen we als medelopers alleen maar van leren. Veel succes nog Selena!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: