Ultraloper in beeld: Marc Steeman

Marc Steeman

Marc Steeman, 49 jaar, is onze volgende ultraman die we voorstellen. Marc woont in Sint-Gillis-Waas en mag zich sinds 2019 ultraloper noemen. Voorafgaand had hij al heel wat marathons op zijn palmares. Ook hij had de drang naar méér. Hierna zijn verhaal:

Sporten is, naast mijn vinylplaten-collectie, mijn grootste hobby. In mijn middelbare jeugd heb ik gevoetbald bij Hardy Sint-Anna en bij Sparta Waasmunster.

Door studies, samenwonen en eerste werkervaringen was sporten wat op de achtergrond verdwenen.
Het is pas op mijn 28 (1999) dat ik me inschreef voor een duathlon. Net mijn eerste MTB gekocht en het fietsen gecombineerd met wat te lopen (ik denk nooit meer dan 10 km).

Het fietsen werd gestimuleerd door enerzijds mijn beste vriend, Paco Crul, met MTB als gezamenlijke passie. Mijn buurman, daarentegen, kreeg me zover dat ik me ook een koersfiets had aangeschaft en lid werd van ‘RABC’, de fietsclub van Brasschaat.

Dit werd een vrij doorgedreven hobby met ritten in de (Vlaamse) Ardennen, maar ook naar het Zwarte Woud, Alpen, Pyreneeën en Mallorca.

“Fietsen doe ik graag, lopen doe ik toch liever”, onder dat motto zou ik in 2010 eens vlug een marathon lopen in Hulst. Geen goede voorbereiding, geen weet van sportvoeding en ook geen tips van andere lopers kwam ik op km 32 de man met de hamer tegen: DNF!

“Dit zal me niet meer voorvallen”, zei ik toen. Onder begeleiding van Christian Meuser (3coach) heb ik geleerd slim te sporten. Twee marathons heeft hij mij geleid om te lopen als een Zwitserse klok en zo telkens mijn persoonlijk record scherper te stellen. Sindsdien heb ik snel geleerd over schema’s, voeding, hartslagen en goed trainen (vooral frequent trainen, maar niet zo ver lopen)

Mijn volgende marathons liep ik in training nooit meer dan 1u45 (max 20km), maar steeds gecombineerd met fietstrainingen, met volgende resultaten:
2010 Nieuwpoort 3u45
2011 Hulst 3u28
2012 Antwerpen 3u39
2013 Antwerpen 3u40
2014 Antwerpen 3u22
2015 Kortrijk 3u18
2016 Nieuwpoort 3u18
2018 Puurs 3u31

In 2019 heb ik qua lopen mijn beste jaar gehad. Mijn PR in Antwerpen 3u10:29!! Tevens in 2019 mijn eerste trailmarathon (Pereboomse Krekeltrail). Ook in 2019 heb ik mijn eerste ultra gelopen, namelijk 48 km in Ossendrecht en heb ik dat jaar afgesloten met mijn mooiste marathon, namelijk Valencia in 3u15.
In 2020 waren de uitschieters 55 km te Houffalize en uiteraard de Waasland Ultratrail (58 km).

De meeste van deze lopen doe ik steeds met mijn beste vriend, Paco Crul. Eigenlijk doen we het meer voor de mooie foto’s en voor de medailles natuurlijk.

Mijn PR op de 10 km van 39:47 en mijn PR op de 15 van 59:30 zal ik mogelijks niet meer halen, door mijn leeftijd. Mijn beste tijd op de halve marathon, daarentegen (1u33:08) zou ik graag onder de 1u30 willen om zo getraind te raken, want in september doe ik in Berlijn een gooi naar een marathontijd onder de 3u10.

Op mijn bucketlist staat eens éénmalig een 100 km run doen… wie weet ook voor 2021!

Bedankt Marc om dit met ons te delen! Je hebt al heel wat ervaringen achter de rug, maar ongetwijfeld volgt er ook nog heel wat moois! Veel succes met jouw volgende doelen, wanneer je jouw opgedane ervaring gebruikt en alle adviezen toepast, zit het er zeker in! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: