Efficiënt lopen – Deel 3/3


Als laatste onderwerp van “Efficiënt lopen” hebben we het o.a. over hardloopschoenen en het versterken van de voetspieren. We laten dit door het professionele oog van een podologe bekijken, namelijk Chloé De Windt.

Welk effect hebben hardloopschoenen op mijn loopblessures?
Uit onderzoek is gebleken dat 30 – 75 % van alle lopers jaarlijks last heeft van een voet-, enkel- en/of
knieblessure. Laten we met de deur in huis vallen en even kort aankaarten welke de meest frequente
loopblessures zijn bij hardlopers. We spreken hier voornamelijk over: hielspoor, fasciitis plantaris, enkelproblemen, knieklachten, platvoet, shin splints, hallux valgus, achillespeesproblemen, … Dit is nog maar een beperkte opsomming.

Onderzoek geeft aan dat de looptechniek een invloed heeft op het ontstaan van blessures. Ook de
anatomie en morfologie van de voet is een interne indicator om een blessure op te lopen. We hebben het over interne en externe factoren:

Interne factoren
Platvoet / te lage voetboog of holvoet / te hoge voetboog gaan een overbelasting van de peesplaat (fascia plantaris) aan de onderzijde van de voet veroorzaken. Hierbij kan men als loper zelfeducatie doen om beginnende klachten te reduceren: De voet over een tennisbal rollen; rollen over een plastic flesje met bevroren water (massage en ijsapplicatie); met een handdoek onder de voetzool (net achter de tenen geplaatst) de tenen naar boven optrekken; lopen op blote voeten kan de voetspieren versterken (denk aan op het strand lopen, hierbij moeten de voetspieren veel meer werken).

Dagelijks een minimum aan beweging doen om de voetspieren niet te laten verzwakken kan deels
een oplossing bieden. Zelf kan je de voetspieren versterken aan de hand van rekoefeningen.
Voetoefeningen en -trainingen horen dan ook bij een goede hardlooptraining (dit werd reeds
besproken in deel 2 van ‘efficiënt lopen’).

Maar wanneer de anatomie van de voet dit niet toelaat en de pijnklachten niet snel afnemen, dan
dient men verder te gaan en hulp in te schakelen van een expert. Hierbij kan een screening door een
podoloog mogelijks al veel oplossen.

De podoloog zal nagaan aan de hand van een klinisch onderzoek, biomechanisch onderzoek, stap- en
loopanalyse of het al dan niet nodig is om over te gaan naar het vervaardigen van podologische en op
maat gemaakte zolen. De video-opname van de stap- en loopanalyse zal met de sporter besproken worden, hierbij komt de screening met de loopschoenen ook specifiek aan bod.

Externe factoren
Er zijn er heel wat… Heel vaak gaat men de trainingsbelasting te snel opvoeren omdat men een ultiem doel voor ogen heeft. Doe dit alleen onder goede begeleiding en met een trainingsschema op maat. Snelle kilometers zijn een risicofactor waardoor er veel meer impact op het lichaam aanwezig is in plaats van een rustige duurloop.

Een ander voorbeeld van een externe factor is het type ondergrond van de trainingen. Op harde ondergrond (asfalt) hebben we veel minder externe schokdemping dan op zachte ondergrond (bosgrond). Ook zijn ‘bolle’ wegen berucht, hierbij bedoelt men wegen die vanaf het midden schuin aflopen naar de berm. Als men steeds aan dezelfde zijde van deze wegen loopt, worden de voeten en benen langdurig onevenwichtig belast.

Niet-hardloop gerelateerde oorzaken kunnen ook nog een externe factor zijn. De dagdagelijkse schoenen met een slechte pasvorm, schoenen die niet voldoende steun bieden… Nog een ander onderschatte externe factor is het type schoeisel waarmee men loopt. Hierbij komt het advies vernieuw tijdig je schoen. Blijf niet vasthouden aan dat favoriete oude afgelopen paar loopschoenen. Tracht het aantal kilometers bij te houden van je loopschoenen. Als men de 600 km bereikt, is de aanschaf van een nieuw paar aangewezen. Dit om een goede aanpassing en overgang te krijgen met het nieuwe paar schoenen.

Loopschoenen worden best geadviseerd door een loopspeciaalzaak of podoloog. De schoenen kunnen ook nadien door een podoloog nagekeken worden en indien nodig kunnen hier
extra aanpassingen in aangebracht worden.

De schoen die je uiteindelijk zou kiezen zal dan misschien niet de mooiste zijn, maar wel het beste gevoel geven aan je voeten en kans op een blessure verminderen. “Comfort primeert het esthetische aspect”.

Bedankt Chloé voor je interessante bijdrage! Chloé is zowel in Schoten als Sinaai werkzaam als podologe, ze heeft al tal van marathons achter de rug en heeft heel wat ervaring in het begeleiden van lopers in hun zoektocht naar correct schoeisel.

Deel 1 van deze reeks “efficiënt lopen” kan je nalezen via deze link, deel 2 via deze link.

In samenwerking met Podologe Chloé De Windt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: